W piątek 17 stycznia uczniowie wykonali zimowe doświadczenia. Zima to świetna pora roku na przeprowadzenie doświadczeń związanych ze śniegiem. W związku z tym uczniowie badali właściwości „śniegu”. Wykonaliśmy eksperymenty, których celem było sprawdzenie:  Jak zachowuje się śnieg pod wpływem ciepła?  Z jakich składników domowych możemy stworzyć „śnieg”? Dzięki tym zabawom dydaktycznym dzieci wyciągnęły wnioski z przeprowadzonych doświadczeń:  Śnieg topi się w dodatniej temperaturze. Po stopnieniu śniegu w pojemniku została brudna woda i było jej mniej niż śniegu. W naczyniu z ciepłą wodą lód rozpuszcza się szybciej. Zamarzająca woda zwiększa swoją objętość. Śnieg możemy zastąpić  mąką ziemniaczaną wymieszaną z pianką do golenia, a zimowe bałwanki można namalować na folii spożywczej z użyciem pianki. Zajęcia okazały się ciekawym doświadczeniem i miłą zabawą.

 

 

 

Zapraszamy do galerii zdjęć;)